Tip 1 Diyabet Haberleri
Bağışıklık hücreleri üretildi. Çalışma raporu Nature‘da yayınlandı.
Avustralya’nın Melbourne kentinde Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsünden bilim adamları laboratuvar ortamında insan bağışıklık hücresi üretimindeki ilk gelişim basamaklarını çoğalttı ve görseller halinde sundu.
Bağışıklık sistemimiz enfeksiyonlara ve hastalığa karşı savaşmak için vücudumuzun kullandığı ilk savunma hattıdır. Bu savunma mekanizmasının bir önemli parçası da lenfositlerdir. Bunlar zararlı yabancı cisimlere saldırıp , onları yok etmek amacıyla yapılmış T hücresi gibi çeşitli bağışıklık hücre türlerini meydana getiren uzmanlaşmış hücrelerdir. Bazı bağışıklık hücrelerinin oluşumundaki problemler lösemi ve bağışıklık sistemiyle ilişkili hastalıklara davetiye çıkarabilmektedir.
Ekip , bu ilk hücrelerin, T hücreleri ( bağışıklık hücreleri ) için bir okul görevi gören timusun olgunlaşması için önemli olabileceğini düşünüyor.
işte detaylar ;
Günün birinde bu ilerleme kanser immünoterapisi için yeni hücreler üretmek ve otoimmün hastalıkların tedavilerini denemek için de hastanın kendinden olan hücrelerin kullanılmasına imkan sağlayabilir.
Ekip bağışıklık sisteminin gelişiminde ve öz bağışıksal ( otoimmün ) hastalıklarda rol oynayan hücre türlerini oluşturmak , bağışıklık sisteminin nasıl geliştiğini anlamak ve bağışıklık hücre fonksiyonunu düzenleme stratejileri geliştirmek için insana ait pluripotent kök hücrelerden faydalandı.
Avustralya , Melbourne’da ,Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü’nden Prof Ed stanley ve Endrew Elefanty’nin öncülüğündeki grup, çalışmanın vücudun ilk bağışıklık hücrelerinin nasıl oluştuğuna dair net bir kanıtta bulunduğunu belirtti.
Ekip, genetik mühendisliği ve yeni bir kök hücre büyütme yöntemi olmak üzere 2 güçlü laboratuvar tekniğini bir araya getirdi. İlk olarak RAG1 denilen bir gen aktifken yeşil ışık yayan kök hücreler tasarladı. Bu hücrelerin kan damarlarından geçtiği ve timusa ( bağışıklık hücrelerinin eğitim gördüğü yer. ) yerleştiği görüldü.
Ekip, sonra bu yeşil ışık yayan RAG1-geni pozitif hücreleri izole etti , bunların, ayrıca tüm bağışıklık sisteminin gelişimini şekillendirmek için gerekli hücreler olmak üzere birden çok bağışıklık hücre tiplerini oluşturabilme potansiyeli taşıdıklarını gösterdi.
Bu RAG1 geni enfeksiyonlara ve aşılara karşı immün yanıtı oluşturmadan sorumludur. Bağışıklık hücrelerinin olgunlaşması için son derece önemli bir gendir.
Araştırma ekibinden bir yetkili çalışmayla ilgili şunları ifade etti. ” tip 1 diyabetli ( şeker hastalığı ) insanlardan türeyen kök hücrelerden bağışık hücreleri ürettik. Bağışıklık hücrelerinin tip 1 diyabete neden olduğu düşünüldüğünden , bu hücrelerin laboratuvar ortamında üretilmesi , herhangi bir şekilde kusurlu olup olmadıklarını ve eğer varsa bu kusurların ilaçlarla ya da başka tedavilerle düzeltilip düzeltilemeyeceğini incelememize imkan sağlayacaktır. ”
Bunlara ilaveten lösemi ve diyabet gibi çocukluk çağı hastalıkların nasıl geliştiğine dair fikirleri incelemek için bu yeni bilgiden faydalanabileceklerini. bu hücrelerin geçtikleri adımların daha iyi anlaşılmasının bu işlem için önemli olacağını dile getirdiler.
Hakkında :
RAG GENLERİ HAKKINDA :
RAG genleri bağışıklık hücreleri olan B ve T hücrelerinin olgunlaşması için oldukça önemlidir. Bu genler olgunlaşmamış bu hücrelerde aktiftir. Genlerden birinin tahrip edilmesi durumunda hücreler olgunlaşamazlar. Hücrelerin olgunlaşması bu genlerin olgunlaşma evresinde ürettikleri RAG1 ve RAG2 proteinleri sayesinde olur.
T Lenfositlerin Olgunlaşması ve Timus :
Bağışıklık hücrelerinin doğdukları yer kemik iliğidir. kemik iliği neredeyse vücudun tüm bağışıklık hücrelerinin atası olan kök hücresini üretir. Doğan bu bağışıklık hücrelerinden T ve B hücreleri nasılki bir öğrenci öğrenim görmek için okula gidip hayatına yarayacak bilgileri ediniyorsa , bu hücreler için de aynısı geçerlidir. Bu hücreler eğitim görmek , neyin doğru , neyin yanlış olduğunu , neyin vücuda ait neyin ise vücuddan olmadığı ile ilgili birtakım bilgileri , dersleri almak için timusa gidiyor. Burası tıpkı bir okul.
Kaynaklar:
https://www.labroots.com/trending/cell-and-molecular-biology/16549/first-human-immune-cells-engineered-lab
A. Ş. ŞEFİK : Bağışıklığı Anlamak , ( Nobel Tıp Kitapevleri ) , istanbul 2018
N. Hekim. A. Ş. ŞEFİK : Bağışıklık Bilimi , ( Nobel Tıp Kitapevleri )
Human immune cells made using pluripotent stem cells in world first