Medtronic, ATTD 2020’de avrupa üzerinde yapılan çalışmanın verilerini yayınladı.
Konu başlıkları şunlar ;
–Medtronic Minimed 780G’nin özellikleri ve yapılan çalışmalar
–Medtronic Minimed 670G ile yapılan çalışmalar
işte detaylar;
Gelecek olan sistemlerin üzerinde çalıştığı en önemli konulardan biri atlanan veya unutulup yapılamayan insülin dozlarını telafi etmek. Bunlar için otomatik bazal , düzeltme boluslarından faydalanmak ve hızlı etkili insülinleri tercih etmektir. ( Fiasp )
İleri Düzeyde Hibrit Kapalı Devre Sistemi ( Minimed 780G ) ve Yapılan Çalışmalar :
Şu anda MiniMed 780G olarak isimlendirilen İleri düzeyde Hibrit Kapalı Devre Sistemi ( AHCL ) kullanıcıların uzun bir süre yüksek kan şekeri seviyeleri olduğunda , sensör glukoz değerlerine göre düzeltme boluslarını otomatik olarak gönderen bir sistemdir.
Bildiğimiz gibi öğün zamanında insülin dozunun yapılması diyabetliler için zorlayıcı olabiliyor. Çünkü hastaların her öğün için , doğru zamanda doğru insülin miktarını aldıklarından emin olmaları gerekiyor.
AHCL sisteminin bir arada olan otomatik bazal ile düzeltme bolusuna bu anlamda önemli bir görev düşüyor. Şimdiden belirtelim bu iki özellikte hatalı karbonhidrat sayımı veya ara ara kaçırılan yemek insülinlerini gidermeye yardımcı olacak.
Özellikler :
-Otomatik bazal insülin iletimiyle , otomatik düzeltme bolusu özellikleri bir arada.
-780g’de kullanılan sensörün amerikan gıda ve ilaç idaresinin , ” non-adjunctive ” olarak isimlendirdiği ibareyi alabilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Peki bu ne anlama geliyor ? Bu ibareyi alan bir sensörün sırf sensör ölçümüne göre tedavi kararlarının alınması mümkün oluyor. Tabi şartlara uygun olduğu takdirde.
-670G ‘de hedef kan şekeri 120 mg/dL iken , bu yeni gelecek sistemde bu rakamın 100 mg/dL olması hedefleniyor.
-670G’de bağlantı kopukluğu , yüksek kan şekeri ve insülin akışı bloke gibi alarmlara bağlı çeşitli nedenlerden dolayı sistemin oto moddan safe moda geçtiği durumlar olmuştu. Minimed 780G’de bunlar göz önüne alınarak oto modda kalma süresi uzatılmıştır. ( Oto mod hakkında bilgi almak için tıklayın. )
Ek not : Eğer oto mod kullanmak için güvenilir algoritma veya değerler yoksa sistem sizi ya safe mod’a ya da manual mod’a atıyor. Safe mod, oto mod ile manual mod arası bir mod olarak geçiyor.
–670G’de Safe modda en fazla 90 dakika bir süre kalınıyor. Sistem sizi ne yapmanız gerektiği hakkında bilgilendiriyor.( Örneğin kan şekeri kontrolü yapın şeklinde). Bunları yaptığınız zaman tekrar oto moda geçebiliyorsunuz. eğer yapmazsanız 90 dakika sonra sizi manual moda atıyor. Bu moddan çıkılsa bile kişi insülin almaya devam ediyor. Sadece bu sistemin değil kişinin kontrolünde oluyor. Yeni gelecek bir üst modelde de ( MiniMed 780g ) bu süre 4 saate çıkıyor. ( Yani oto moddan çıkış 4 saat )
-Daha az alarm.
-Pompaya bağlı bluetooth bağlantısı : kullanıcılar bu sayede cep telefonları üzerinden pompa verilerini görebilecek , wireless bağlantısı ile yükleyebilecek.
Yapılan Çalışmalar :
İlk çalışma , ileri düzeyde SmartGuard™ otomatik düzeltme bolus algoritmasının kaçırılan bir öğün insülin dozuyla baş etme verimliliğini değerlendirmiş. Çalışmalarda hedef aralığında ( 70 – 180 mg/dL ) geçirilen süre ortalaması olarak ifade ettiğimiz kan şekerinin olması gereken aralıkta ne kadar bir süre kaldığını gösteren oranlar ( TİR ) dikkate alınmış.
14 katılımcı her gün bolus / bolussuz şekilde 40 , 60 ve 80 gram karbonhidrattan oluşan önceden belirlenmiş bir öğün almış. Elde edilen veriler , bolussuz alınan öğünlerden sonraki 4 saat içinde yüzde 70.7 oranında hedef aralığındaki (70-180 mg; 3.9-10 mmol/L) süre ortalamasını , yüzde 3.26 oranında da hipoglisemi (<70mg; 3.9 mmol/L) de geçirilen süre ortalamasını göstermiştir.
Diğer Çalışmalar :
MiniMed 670G sistemine kıyasla , 780G sistemiyle ( 70 – 180 mg/dL ) hedef kan şekeri aralığında geçirilen sürede artış , öğün sonrası kan şekeri gidişatlarında da azalma olmuştur.
Sonuçlara göre ; 80 veya daha az gram karbonhidrat içeren öğünler pompaya kh değerleri manual bir şekilde girilmeden alındığı zaman , sistem çok az düşük sensör seviyeleriyle beraber hedef kan şekeri aralığında geçirilen süre ortalamasında yüzde 70 üzeri değerle güvenli glisemik kontrolü sağlamıştır.
İkinci çalışma da hızlı etkili insülin olan Fiasp’ın geç yapılan ve kaçırılan boluslarla aspart insüline göre öğün sonrası daha iyi bir glisemi sağlayıp sağlamadığını değerlendirmiştir. Çalışma’da pompa deneyimi olan tip 1 diyabetli yetişkin hastalar yer almıştır.
Fiasp sayesinde hedef aralığında geçirilen süre yüksek olmuştur. ( fiasp saatinde alınmamıştır – yani saati kaçırılan bir bolus şeklinde alınmıştır. )
Kaçırılan öğün bolusu üzerine yapılan gözlemler fiasp’ın aspart insüline göre avantaj sağladığını ortaya koymuştur. Ciddi bir hipoglisemi veya hiperglisemi seyri de olmamıştır.
Medtronic 670G ile yapılan Çalışmalar :
Veriler Minimed 670G sisteminin oto mod özelliğiyle beraber hedef kan şekeri aralığında geçirilen süredeki yükselişleri gösteriyor.
işte detaylar;
Medtronic, MiniMed 670G’nin oto mod özelliğini kullanan avrupa genelinden 7,847 diyabetlinin verisini sundu.
3,139 kullanıcı arasında oto mod kullanımı öncesi ve sonrası ortalama kan şekeri hedef aralığındaki zaman yüzdesinde % 62’den yüzde % 71’e yükselme oldu.
Bu düzelmeler oto mod aktif edildikten sonra görüldü.
Bu kullanıcılar zamanlarının % 1.8’ini 70 mg/dl altında , % 0.6’sını da 54 mg/dl altı kan şekeri seviyesinde geçirdi. Hiperglisemi kısmındaysa kullanıcılar zamanlarının yaklaşık %21’ini 180 üzerinde , % 6 sını da 250 mg /dl üstü kan şekeri seviyelerinde geçirdi.
Kan şekeri hedefi aralığında ( 70 – 180 mg /dL ) geçirilen süre oranlarında düzelmeler oto mod aktif edildikten 1 ay sonra görüldü.
Kaynak : https://diatribe.org/biggest-news-diabetes-technology-attd-2020-deep-dive-cgm-and-more#Minimed. http://newsroom.medtronic.com/news-releases/news-release-details/advanced-hybrid-closed-loop-system-early-feasibility-data/
ATTD 2020
Yazdıklarınıza göre Fiasp insülin kullanılmalı. Türkiye’de nerede var acaba?