WSU ( Washington State Üniversitesi ) araştırma ekibi , 3D yazıcı kullanarak geleneksel yöntemlerle üretilenlerden çok daha iyi tutarlılıklı ve duyarlılıklı bir glukoz monitörü geliştirdi.
Yetkililer sistemin glukoz takibi için iğnesiz ( teknik olarak ) olacağını belirtmiş. Bu önemli bir ayrıntı ( özellikle çocuklar için. )
Günlük hayatta kan şekerini kontrol etme yöntemlerinden olan parmaktan delme Tip 1 diyabetliler için bazen problemli bir hal alabilir.
Araştırmacılar’da diyabetlilerin cildine uyum sağlayabilen ve vücud sıvısından glukozu takip edebilen giyilebilir , esnek bir elektronik Teknoloji geliştirmeye çalışmış. ( Örneğin : hastanın terinden ). Ekip cihazın diyabetlilerin hayatını kolaylaştıracağı düşüncesinde. Ayriyetten daha ekonomik bir kullanım söz konusu olacağından maddi açıdan makul olabileceği de belirtilenler arasında.
Resim Kaynak / Source : http://support.mme.wsu.edu/useful%20bits/Logos/index.html
Gelen bilgiye göre Kan şekeri seviyelerini takip eden esnek biyo sensörler ilk defa 3 boyutlu bir yazıcı ile başarılı bir şekilde yapılmış. Araştırmacılar , direct-link writing ( DIW ) denilen bir yöntemi kullanmış. Yöntemin nasıl olduğunu aşağıdaki resimden görebilisiniz.
Bir 3 Boyutlu Baskılama Örneği :direct-link writing ( DIW ) yöntemi
Yayınlanan çalışma verilerine göre :
3 boyutlu ( 3D ) basılı sensörlerin glukoz sinyallerini toplamada geleneksel üretilmiş elektrotlardan ( örneğin : fotolitografi , film baskısı ) daha iyi olduğu bulunmuş.
Ekip şu anda sensörleri uzun dönemli glukoz takibi için kullanılabilecek paketli bir sistemin içine entegre etmeye çalışıyor.
Resim Kaynak / Source : Analytica Chimica Acta
Çalışmanın içinde yer alan Yuehe Lin,
Teknolojilerinin parmaktan delmenin yerini alması için giyilebilir bir sensör olarak kullanılabileceğini söylemekte. Üstelik iğnesiz olması da dikkat çeken bir özelliği.
Detaylar ;
Tıbbi uygulamalarda insan vücuduyla yüksek mekanik uyumluluğundan ve uygunluğundan biyogöstergelerin ölçümü için elektro kimyasal sensörler ( non-invazif ) yoğun ilgi görmektedir.
Eklemeli üretim teknikleri arasında , malzemenin ( polymer nanocomposite inks ) püskürtme uçları aracılığıyla dağıtıldığı bu ” Direct-Ink-Writing (DIW) ” tekniği araştırmacılar tarafından kullanılmış.
Gelen bir diğer bilgiye göre ” 3D baskılama , materyalin sadece gereken miktarını kullandığı için işlemde geleneksel üretim yöntemlerinden daha az sarfiyat var. ” işte bu özellik maddi açıdan bir azalma sağlayabilirmiş.
Araştırmacılar , uzun süre giyilebilecek bir cihaza biyosensörü dahil etmeyi şimdiden düşünmekte. Bir diğer önemli ayrıntı da bir akıllı telefona kablosuz bir şekilde ( wireless) bağlanabilen bir bileklik düşünmeleri. Böylece kullanıcı kan şekeri seviyelerine erişebilir. Ayriyetten Gelecek tasarımlarının aktivite izleyicileri gibi teknolojilerle kombin edilmesi düşünülüyor.
Çalışma journal Analytica Chimica Acta ‘da yayınlanmıştır.
Referanslar :
- Sepehr Nesaei, Yang Song, Yijia Wang, Xiaofan Ruan, Dan Du, Arda Gozen, Yuehe Lin. Micro additive manufacturing of glucose biosensors: A feasibility study. Analytica Chimica Acta, 2018; 1043: 142 DOI: 10.1016/j.aca.2018.09.012