10.7 C
Istanbul
Salı, Kasım 26, 2024
Advertisement
Ana Sayfadiyabet gelişmeleriKan Şekeri Ölçümü için 3 Boyutlu Baskılı Glukoz Biyosensör :

Kan Şekeri Ölçümü için 3 Boyutlu Baskılı Glukoz Biyosensör :

WSU ( Washington State Üniversitesi )  araştırma ekibi ,  3D yazıcı kullanarak geleneksel yöntemlerle üretilenlerden çok daha iyi tutarlılıklı ve duyarlılıklı bir glukoz monitörü geliştirdi.

Yetkililer sistemin glukoz takibi için iğnesiz ( teknik olarak ) olacağını belirtmiş. Bu önemli bir ayrıntı ( özellikle çocuklar için. )


Günlük hayatta kan şekerini kontrol etme yöntemlerinden olan parmaktan delme Tip 1 diyabetliler için bazen problemli bir hal alabilir.
Araştırmacılar’da diyabetlilerin cildine uyum sağlayabilen ve vücud sıvısından glukozu takip edebilen giyilebilir , esnek bir elektronik Teknoloji geliştirmeye çalışmış. ( Örneğin : hastanın terinden ). Ekip cihazın diyabetlilerin hayatını kolaylaştıracağı düşüncesinde. Ayriyetten daha ekonomik bir kullanım söz konusu olacağından maddi açıdan makul olabileceği de belirtilenler arasında.

- Advertisement -


Resim Kaynak / Source : http://support.mme.wsu.edu/useful%20bits/Logos/index.html

- Advertisement -

Gelen bilgiye göre Kan şekeri seviyelerini takip eden esnek biyo sensörler ilk defa 3 boyutlu bir yazıcı ile başarılı bir şekilde yapılmış. Araştırmacılar , direct-link writing ( DIW ) denilen bir yöntemi kullanmış. Yöntemin nasıl olduğunu aşağıdaki resimden görebilisiniz.

Bir 3 Boyutlu Baskılama Örneği :direct-link writing ( DIW ) yöntemi


Yayınlanan çalışma verilerine göre : 
3 boyutlu ( 3D ) basılı sensörlerin glukoz sinyallerini toplamada geleneksel üretilmiş elektrotlardan ( örneğin : fotolitografi , film baskısı ) daha iyi olduğu bulunmuş. 
Ekip şu anda sensörleri uzun dönemli glukoz takibi için kullanılabilecek paketli bir sistemin içine entegre etmeye çalışıyor.

Resim Kaynak  / Source : Analytica Chimica Acta

Çalışmanın içinde yer alan Yuehe Lin, 

Teknolojilerinin parmaktan delmenin yerini alması için giyilebilir bir sensör olarak kullanılabileceğini söylemekte. Üstelik iğnesiz olması da dikkat çeken bir özelliği.

Detaylar ;

Tıbbi uygulamalarda insan vücuduyla yüksek mekanik uyumluluğundan ve uygunluğundan biyogöstergelerin ölçümü için elektro kimyasal sensörler ( non-invazif )  yoğun ilgi görmektedir. 

Eklemeli üretim teknikleri arasında , malzemenin ( polymer nanocomposite inks ) püskürtme uçları aracılığıyla dağıtıldığı bu ” Direct-Ink-Writing (DIW) ” tekniği araştırmacılar tarafından kullanılmış.

Gelen bir diğer bilgiye göre ” 3D baskılama , materyalin sadece gereken miktarını kullandığı için işlemde geleneksel üretim yöntemlerinden daha az sarfiyat var. ” işte bu özellik maddi açıdan bir azalma sağlayabilirmiş.


Araştırmacılar , uzun süre giyilebilecek bir cihaza biyosensörü dahil etmeyi şimdiden düşünmekte. Bir diğer önemli ayrıntı da bir akıllı telefona kablosuz bir şekilde ( wireless) bağlanabilen bir bileklik düşünmeleri. Böylece kullanıcı kan şekeri seviyelerine erişebilir.  Ayriyetten Gelecek tasarımlarının aktivite izleyicileri gibi teknolojilerle kombin edilmesi düşünülüyor.



 

Çalışma  journal Analytica Chimica Acta ‘da yayınlanmıştır.

Referanslar :

  1. Sepehr Nesaei, Yang Song, Yijia Wang, Xiaofan Ruan, Dan Du, Arda Gozen, Yuehe Lin. Micro additive manufacturing of glucose biosensors: A feasibility studyAnalytica Chimica Acta, 2018; 1043: 142 DOI: 10.1016/j.aca.2018.09.012
- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar