10.5 C
Istanbul
Perşembe, Kasım 28, 2024
Advertisement
Ana SayfaAraştırmaTip 1 Diyabet için Farklı Hücre Arayışı

Tip 1 Diyabet için Farklı Hücre Arayışı

Tip 1 Diyabet Haberleri

South Carolina Tıp Okulundan ( MUSC ) araştırmacıların çalışması mezenkimal kök hücreleri ni esas alıyor.

Ekip şu anda pankreaslara nakledilecek göbek bağından elde edilen mezenkimal kök hücrelerin hastaların vücutlarında insülin üretimine katkıda bulunup bulunmadığını öğrenmek için klinik çalışmaların hazırlıklarını sürdürüyor.

Aralarında kadrolu profesör , Hongjun Wang’ında yer aldığı ekip hastalara daha iyi bir seçenek sunmayı ümit ediyor.

Daha önceki bir çalışma bu hücrelerin tip 1 diyabetlilere uygulandığında bağışıklığın normal fonksiyonunu geri getirdiğini ve insülin üretimi olsun diye pankreastaki beta hücrelerini koruduğunu öne sürmüş.

Şu anki klinik çalışmanın öne sürdüğü tez de bu yönde.

- Advertisement -

Yani bu hücrelerin pankreas’a nakledilmesi normal insülin üretimini yeniden sağlayabilir.

Hongjun Wang, Ph.D

- Advertisement -

2015 yılında diyabet dergisi’nde yayınlanan bir çalışma’da 20 yetişkin hastaya kendi kemik iliklerinden alınan kök hücreler uygulanmıştı. ve tedavinin güvenli olduğu , beta hücre fonksiyonunu koruduğu gösterilmişti. Aynı zamanda bu hücrelerin saldırıya sebep olan T hücreleri üzerinde baskılayıcı etkilerinin de olduğu açıklanmıştı. Ekip de bu çalışmanın aynısını yapmayı umuyor.

Wang ve ekibi kemik iliği yerine göbek bağından elde edilen mezenkimal kök hücreler kullanmakta. 

İşte detaylar ;

Tip 1 diyabette ( şeker hastalığı ) vücudun kendi bağışıklık sistemi pankreastaki beta hücrelerine saldırıyor ve onları öldürüyor. Düzenleyici T hücrelerinin diğer adıyla Tregler’in Otoimmün hastalıklarda bağışıklığı düzenleme fonksiyonu bozuluyor. Ayrıca vücudun kendinden olana zarar verdiği süreç gelişiyor. ( Örneğin insülin üreten beta hücrelerin gördüğü zarar gibi ) Bu nedenle tedavi yaklaşımları bu hücreler üzerine yönelmiştir.

Mezenkimal kök hücreleri düzenleyici T hücrelerinin oranını arttırdığından immünomodülatör bir hücre olarak ilgi odağı olmuştur . Bu kök hücreler ayrıca düzenleyici T hücrelerinin üretimini de desteklemektedir.

Diyabetli farelerde Mezenkimal kök hücrelerin diyabetin başlamasını geciktirdiği , glisemik kontrolü sağladığı , insülit’i azalttığı ve otoimmün hastalıkları önlediği çalışmalarda belirtilmiştir. Bu kök hücrelerin özellikleri , organ nakli tedavilerinde inanılmaz bir potansiyeli bizlere sunuyor. Nakil sonrasında düşük oranda organ reddinde ( yani bağışıklığın dokuyu kabul etmemesi  ) payı bulunuyor.

Considerations on the harvesting site and donor derivation for mesenchymal stem cells-based strategies for diabetes , L. Zazzeroni,  G. Lanzoni,  G. Pasquinelli,  and C. Ricordi 

Bu görsel mezenkimal hücrelerin özelliklerine çok geniş bir açıdan bakmış olup etkilerini bizlere anlatıyor. ” Beta hücrelerini otoimmün tepkilerinden koruyor.  Saldırıyı üstlenen efektör T hücrelerinin engellenmesi , düzenleyici t hücre fonksiyonlarının uyarılması dahil birçok bağışıklık düzenleyici fonksiyonları bulunuyor. Bu hücreler endojen ya da nakledilen beta hücreleri ayakta tutmak ve korumak için kullanılabilir. ”

Özellikleri :

Antijene karşı T hücre ( saldırıyı üstlenen hücreler ) çoğalmasını engelliyor. Yani bağışıklık baskılayıcı etkiye sahipler.

Zengin bir kök hücre kaynağıdırlar.

Büyüme faktörleri ve sitokinler salgılıyorlar.

Adacıklar üzerinde koruyucu etkileri bulunuyor.

Treglerin sayılarını arttırıyorlar.

Çalışma ulusal sağlık enstitüsü tarafından desteklenmekte olup 6 yeni tip 1 diyabet tanısı almış yetişkin hastada yürütülecek ve tamamlanması yaklaşık 5 yılı bulabilir. 

Referanslar :

Hongna Yang , Jinhua Sun , Feng Wang , Yan Li , Jianzhong Bi  , Tingyu Qu  , Umbilical cord-derived mesenchymal stem cells reversed the suppressive deficiency of T regulatory cells from peripheral blood of patients with multiple sclerosis in a co-culture – a preliminary study , Oncotarget. 2016 Nov DOI: 10.18632/oncotarget.12345

Per-Ola Carlsson , Erik Schwarcz ,  Olle Korsgren  , Katarina Le Blanc , Preserved β-Cell Function in Type 1 Diabetes by Mesenchymal Stromal Cells , Diabetes. 2015 Feb , DOI:10.2337/db14-0656.

Shabari Tipnis, Chandra Viswanathan , Anish S Majumdar  , Immunosuppressive properties of human umbilical cord-derived mesenchymal stem cells: role of B7-H1 and IDO , Immunol Cell Biol. 2010 Nov-Dec , DOI:10.1038/icb.2010.47.

Rachel Stiner, Michael Alexander , Guangyang Liu ,  Wenbin Liao , Yongjun Liu ,  Jingxia Yu , Egest J. Pone , Weian Zhao , Jonathan R. T. Lakey , Transplantation of stem cells from umbilical cord blood as therapy for type I diabetes ,Cell Tissue Res. 2019 Nov , DOI:10.1007/s00441-019-03046-2.

Diğer Kaynak :

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

FreeStyle Libre 2 Plus Artık Omnipod 5 Sistemiyle Uyumlu

0
Omnipod 5 Otomatik İnsülin gönderim (AID) Sistemi Amerika Birleşik Devletleri'nde Abbott firmasının FreeStyle Libre 2 Plus CGM sensörüyle artık uyumlu. Sistemin halihazırda Dexcom'un G6 ve G7 sürekli glikoz sistemleriyle de (CGM'ler) uyumluluğu bulunuyor.Firma tarafından...

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

En Popüler Yazılar