15.7 C
Istanbul
Cumartesi, Kasım 2, 2024
Advertisement
Ana SayfaAraştırmaFarelerde pluripotent kök hücre tedavisiyle insülin üretimi sağlandı

Farelerde pluripotent kök hücre tedavisiyle insülin üretimi sağlandı

Tip 1 Diyabet Haberleri

Bilim adamları insan kök hücrelerini insülin üreten hücrelere dönüştürdü. Deneylerin yapıldığı fareler iyileşti. Üstelik bu etki 9 ay boyunca devam etti.

Çalışma raporu Nature‘da yayınlandı.

Ekip daha önce insülin üreten beta hücrelerini oluşturmak için bu hücreleri ( insan pluripotent kök hücreleri ) kullansa da tip 1 diyabeti tedavi etmek için bu şekilde yeterince etkili olmamışlardı.

Çalışma, bu hücreleri insülin üreten hücrelere çok daha etkili bir şekilde dönüştürmek için yeni bir teknik kullandı.

MILLMAN LAB

- Advertisement -

Ekip en son geçtiğimiz 2019 yılında insan kök hücrelerini insülin üreten beta hücrelerine manipüle etme yönteminde ufak değişiklikler yapmıştı. ve göstermişlerdi ki ortaya çıkan hücreler kandaki dalgalı glukoz seviyelerine karşı daha çok duyarlılar.

Ekip, bir yandan da nakil sonrası bu hücrelerin bağışıklık sisteminden gizlenmesini sağlayacak şekilde hücre genleri üzerinde değişiklik yapmayı ve bunun için de gen düzenleme araçlarından faydalanmayı düşünüyor.

işte detaylar ;

- Advertisement -

Beta Hücrelerinin Oluşmasında Mikro Çevrenin Önemi :

Washington üniversitesinden araştırmacılar, pluripotent kök hücreleri insülin üreten beta hücrelerine dönüştürmenin bir yolunu buldular. Bu hücreler nakledildiği zaman , fareler hızlıca iyileşti.

Araştırmacılar, uzun yıllardır diyabet üzerinde çalışmalar yapmaktadır. En son bu noktaya şöyle gelmişler. Önceden çözümlenebilir faktörlerin yanında neden mikro çevreyi de modüle etmiyoruz ( ayarlamak ) diye kafalarında soru işareti oluşmuş ve ardından Spesifik hücre dışı matriks (ECM) proteinlerinin hücre farklılaşmasını ( hücrelerin dönüşümü ) kontrol edebileceği hipotezini öne sürerken , araştırmalar yapmışlar. Bir takım incelemeler sonucunda yeni bir protokol hazırlamışlar. ( SC-β hücre farklılaşma protokolü )

Bu yeni hücreler glukoza duyarlı insülin salınımını ve ilişkili genlerin ekspresyonunu arttırmış.

Ekibin yaptığı açıklamaya göre şimdiye dek yapılan çalışmalar’da bazı problemler olmuş. En yaygın bir problem de insan kök hücrelerini insülin üreten beta hücrelerine dönüştürmeye çalışırken istenmeyen bir başka hücrelerin de üretilmesiymiş. Bu nedenle bu istenmeyen hücreleri azaltmak ve tedaviyi daha etkin kılmak temel amaçları olmuş.

Geliştirilen yeni bir teknik hücrelerin iskeletini hedefleyerek bu problemi aşmış , buda ekibin daha az hedef-dışı ( istenmeyen ) hücresi ve daha iyi fonksiyon sağlayan beta hücresi üretmesine imkan sağlamış.

İnsülin üreten beta hücreleri nakledildiği zaman 2 hafta içinde kan şekeri seviyeleri normale gelmiş ve aylarca bu şekilde kalmış.

Ekip çalışmayla ilgili olarak şunları ifade etmişDaha fazla beta hücresi üretebildik bu hücreler farede daha iyi fonksiyon sağladı , bunlardan bazısı 1 yıldan fazla bir süre tedavi edildi.

Çalışmadan Son Notlar:

Çalışma’da hücre-biyomateryal etkileşimlerinin ve aktin hücre iskeletinin durumunun manipüle edilmesinin hücre dönüşüm üzerinde ( örneğin beta hücresine dönüşmesi )bir etkisinin olduğu bulundu.

Aktin olarak isimlendirilen proteinin hücresel fonksiyonda ve hücre farklılaşmasında önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Ekip, aktin hücre iskeletini kontrol ederek insülin salgılayan hücrelerin üretimini daha etkin bir şekilde sağlayabileceğini belirtiyor.

Kaynak : https://medicine.wustl.edu/news/new-hope-for-stem-cell-approach-to-treating-diabetes/. https://bioengineeringcommunity.nature.com/users/348743-jeffrey-r-millman/posts/59977-controlling-the-microenvironment-to-make-beta-cells-from-stem-cells-for-diabetes-regenerative-therapy

- Advertisement -

UYARI

Yayın politikamız gereği yapılan paylaşımların kaynak gösterilmeden paylaşılması yasaktır. 

- Paylaşımlarda alıntı yapılırken yazarın ( örneğin: diyabetgelismeleri.com ) belirtilmesi zorunludur. 

 

 

CEVAP

Yorum yap
Adınızı lütfen buraya giriniz

Yeni Tanılı Tip 1 Diyabetliler için Rehber

0
Bundan birkaç ay önce veya hatta birkaç hafta önce T1D tanısı almış olabilirsiniz. Bu yazı sizler için kısa bir rehber niteliğinde olacak;Tip 1 diyabetli iseniz, pankreasınız insülin üretmiyor demektir. Bu süreçte kan şekeri...
T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

T1D Tedavisi Alan Bir Hastadan Olumlu Bulgular Paylaşıldı

0
T1D Tedavisinde Yeni Bir Dönem : Kök hücre nakli yapılan ilk T1D hastasından kayda değer bulgular paylaşıldı. Tedavi ile birlikte vücudunda insülin üretimi olduğu bildirildi.Yapılan çalışma, 25 yaşında Tip 1 diyabetli bir kadın hastada,...
Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

Tandem t:slim X2 İnsülin Pompası Artık AB’de Lyumjev ile Uyumlu

0
Yapay pankreas teknolojileri, tip 1 diyabet (T1D) tedavisinde diyabet yönetiminin önemli bir unsuru olmaya devam ediyor. Bu teknolojilerin bir parçası olan sürekli glikoz ölçüm sistemlerinin (CGM) yanı sıra, mevcut insülinlerin etkinliğinin artırılması da...

T1D Önleme Çalışmaları: 

0
Deneysel bir monoklonal antikorun (mAb43) fare modelleri ile yapılan bir çalışmada tip 1 diyabetin başlamasını engelleyebileceği tespit edildi.Araştırmacılar, ilacın benzersiz olduğunu belirterek, insülin üreten pankreatik beta hücrelerini doğrudan hedef aldığını ve bu hücreleri, vücudun...

Tip 1 Diyabete Karşı Tedavilerde Güncel Gelişmeler

0
Yapılan çalışmalar, kök hücre kaynaklı insülin üreten beta hücre replasman (kök hücre nakli) tedavisinin, şiddetli hipoglisemi riski yüksek olan tip 1 diyabetli bireylerde kayda değer fayda sağlamaya devam ettiğini gösterdi. Bununla birlikte primatlar üzerinde yapılan diğer...

En Popüler Yazılar